Εξαγωγές

Εξαγωγές δοντιών


Ποια είναι η διαδικασία μιας εξαγωγής;

Κατά τη στιγμή της εξαγωγής, ο γιατρός θα αναισθητοποιήσει το δόντι σας, τα οστά των γνάθων και τα ούλα που περιβάλλουν την περιοχή με τοπικό αναισθητικό.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξαγωγής θα αισθανθείτε πίεση. Αυτό οφείλεται στη διαδικασία της ταλάντευσης του δοντιού, ώστε να διευρυνθεί το φατνίο.

Θα αισθανθείτε την πίεση χωρίς πόνο, καθώς το αναισθητικό έχει απευαισθητοποιήσει τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση του πόνου, όμως τα νεύρα που μεταδίδουν την πίεση δεν επηρεάζονται από αυτό.

Μετεγχειρητική φροντίδα

Μετά την εξαγωγή των δοντιών, είναι σημαντικό να σχηματιστεί θρόμβος αίματος για να σταματήσει η αιμορραγία και να ξεκινήσει η διαδικασία επούλωσης. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, ο ιατρός θα φροντίσει για τη συρραφή του τραύματος. Όλα τα μετεξακτικά φατνία χρειάζονται συρραφή, εκτός από αυτά των νεογιλών (παιδικών) δονιών.

Αφού σχηματιστεί ο θρόμβος αίματος, είναι σημαντικό να μην διαταραχθεί ή να απομακρυνθεί ο θρόμβος. Μην ξεπλύνετε έντονα, μη ρουφάτε με  καλαμάκια, μη καπνίσετε, πιείτε αλκοόλ ή βουρτσίσετε τα δόντια δίπλα στο σημείο εξαγωγής για 24 ώρες. Αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να αποσπάσουν ή να διαλύσουν τον θρόμβο και να εμποδίσουν τη διαδικασία επούλωσης. Περιορίστε την έντονη σωματική άσκηση για τον ίδιο χρόνο, καθώς αυτή αυξάνει την αρτηριακή πίεση και μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη αιμορραγία από το σημείο εξαγωγής.

Αφού αφαιρεθεί το δόντι, μπορεί να αισθανθείτε πόνο και να εμφανίσετε κάποιο οίδημα. Μια παγοκύστη η μια σακούλα με παγάκια που εφαρμόζονται στην περιοχή, θα βοηθήσει στον έλεγχο του πόνου και στον περιορισμό του οιδήματος. Το οίδημα μετά από 36 ώρες είναι στο μέγιστο βαθμό και ακολούθως αρχίζει να υποχωρεί.

Χρησιμοποιήστε παυσίπονα σύμφωνα με τις οδηγίες. Καλέστε το ιατρείο μας εάν τα φάρμακα δεν φαίνεται να λειτουργούν. Εάν σας συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά, συνεχίστε να τα παίρνετε για το αναφερόμενο χρονικό διάστημα ακόμα και αν τα σημάδια και τα συμπτώματα της μόλυνσης έχουν φύγει. Πίνετε πολλά υγρά και τρώτε θρεπτικά, μαλακά τρόφιμα την ημέρα της εξαγωγής. Μπορείτε να φάτε κανονικά μόλις είστε άνετοι.

Είναι σημαντικό να ξαναρχίσει η κανονική οδοντιατρική ρουτίνα μετά από 24 ώρες. Αυτή πρέπει να περιλαμβάνει το βούρτσισμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Αυτό θα επιταχύνει την επούλωση και θα βοηθήσει να κρατήσει το στόμα σας φρέσκο ​​και καθαρό.

Μετά από μερικές ημέρες θα πρέπει να αισθάνεστε καλά και να συνεχίσετε τις κανονικές σας δραστηριότητες. Εάν έχετε αιμορραγία, έντονο πόνο, συνεχή διόγκωση για 2-3 ημέρες ή αντίδραση στα φάρμακα, καλέστε αμέσως το ιατρείο μας.

Απόκρυψη