“Τα ούλα μου αιμορραγούν όταν τα καθαρίζω με νήμα.”

“Τα ούλα μου αιμορραγούν όταν τα καθαρίζω με νήμα.”

Αυτή είναι η φράση που ακούω περισσότερο στην ιατρείο μου.

Όταν τους ρωτάνε αν έχουν κάποιες ανησυχίες με τα ούλα τους, οι ασθενείς μου λένε συχνά ότι τα ούλα τους αιμορραγούν μόνο όταν τα καθαρίζουν με νήμα και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο παραιτούνται από το νήμα. Και αν το νήμα δεν είναι το φταίξιμο, οι ασθενείς συχνά λένε ότι τα ούλα τους είναι ευαίσθητα, όπως σε όλα τα μέλη της οικογένειας, γι ‘αυτό πάντα αιμορραγούν. Κάποιες άλλες γυναίκες ασθενείς σχετίζουν την αιμορραγία των ούλων ακόμη και με την μηνιαία περίοδο.

Μετά την παραδοχή ότι έχουν αιμορραγικά ούλα, συνήθως ακούω “αλλά μια μικρή αιμορραγία είναι φυσιολογική, έτσι δεν είναι;”

Λοιπόν, δεν είναι.

Παρά το ότι το πιστεύουν πολλοί, η εμφάνιση αίματος κατά το βούρτσισμα ή το νήμα δεν είναι ούτε φυσιολογική ούτε υγιής!

Δυστυχώς, η αιμορραγία των ούλων είναι ένα σημάδι ότι κάτι συμβαίνει και το νήμα είναι πολύ δύσκολο να είναι η κύρια αιτία, εκτός αν τραυματίζετε τα ούλα σας με μια πολύ επιθετική και σκληρή τεχνική νήματος. Αλλά τις περισσότερες φορές δεν είναι αυτός ο λόγος. Ίσως χρειαζεται να αλλάξετε το σχήμα οδοντιατρικής περίθαλψης λίγο.

Τα υγιή ούλα δεν πρέπει να είναι ευαίσθητα ούτε να αιμορραγούν. Η αιμορραγία είναι ένα σημάδι μιας υποκείμενης μάχης που εμφανίζεται στο στόμα σας, μιας φλεγμονής που προκαλείται από τη δημιουργία βακτηρίων γύρω από τα δόντια σας και τα ούλα σας και αυτό το σύμπτωμα δεν πρέπει να παραβλεφθεί ή να ληφθεί ελαφρά.

Να τι συμβαίνει: Εάν δεν βουρτσίζετε αρκετά ή εάν δεν χρησιμοποιείτε νήμα σε καθημερινή βάση με τη σωστή τεχνική, η οδοντική πλάκα, ένα κολλώδες βιοφίλμ βακτηρίων, μεγαλώνει και συσσωρεύεται στις επιφάνειες στο στόμα σας και κάτω από τη γραμμή των ούλων. Αυτή η συσσώρευση βακτηρίων οδηγεί στη φλεγμονή των ούλων, που ονομάζεται “ουλίτιδα”.

Οποιοσδήποτε δεν χρησιμοποιήσει νήμα για 2 εβδομάδες, θα αναπτύξει  ουλίτιδα. Η ουλίτιδα είναι μια φλεγμονή των ιστών των ούλων που εμφανίζεται όταν υπάρχει βακτηριακή πλάκα και μπορεί να εκδηλωθεί σε ήπια ή σε πολύ επιθετική και οξεία μορφή, ανάλογα με το είδος των βακτηρίων που ενέχονται, αλλά μην ανησυχείτε επειδή η κατάσταση αυτή είναι εντελώς αναστρέψιμη και θεραπεύεται μετά από επαγγελματικό οδοντικό καθαρισμό και κάποιες αλλαγές στη ρουτίνα της στοματικής φροντίδας. Αλλά βιαστείτε!

Όταν η πλάκα δεν αφαιρείται πάνω και κάτω από τη γραμμή των ούλων για μεγάλο χρονικό διάστημα, σκληραίνει και μετατρέπεται σε πέτρα (τάρταρο) που θα ερεθίζει και φλεγμονώδη τα ούλα και θα καταστρέφει αργά το οστό.

Αυτό που οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν, είναι ότι η ουλίτιδα, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και εάν υπάρχουν κάποιοι άλλοι παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, διαβήτης, στρες ή γενετικοί παράγοντες), μπορεί να οδηγήσει σε μια πολύ χειρότερη κατάσταση, μια μη αναστρέψιμη χρόνια και εκφυλιστική ασθένεια που ονομάζεται “περιοδοντίτιδα “, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια των δοντιών.

Η καθημερινή χρήση του νήματος είναι ο καλύτερος τρόπος καθαρισμού ανάμεσα στα δόντια και κάτω από τη γραμμή των ούλων και την πρόληψη αυτής της ασθένειας. Το νήμα βοηθά όχι μόνο τον καθαρισμό αυτών των χώρων, αλλά επίσης διαταράσσει τις αποικίες των πλακών από την οικοδόμηση, αποτρέποντας τη βλάβη στα ούλα, τα δόντια και τα οστά.

Το νήμα πηγαίνει όπου οι οδοντόβουρτσες δεν μπορούν: αν δεν χρησιμοποιείτε νήματα, καθαρίζετε μόνο το 55% όλων των περιοχών στο στόμα σας. Αν καθαρίζετε με νήμα τα δόντια σας μόνο μερικές φορές το μήνα, θα δείτε τα ούλα σας να αιμορραγούν όταν χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα, επειδή η πλάκα σχηματίζεται ήδη σε λίγες ώρες και ο ιστός ανάμεσα στα δόντια σας δεν είναι συνηθισμένος στη διέγερση. Μόλις ξεκινήσετε το βούρτσισμα και το νήμα σωστά, τα ούλα σας μπορεί να αισθανθούν επώδυνα και να αιμορραγούν λίγο στην αρχή, αλλά οποιαδήποτε αιμορραγία θα πρέπει να υποχωρήσει μέσα σε μια εβδομάδα ή δύο. Όταν αρχίζετε να χρησιμοποιείτε νήμα συχνά και τακτικά, ο ιστός των ούλων ανάμεσα στα δόντια σας γίνεται πιο ανθεκτικός, καθαρός και υγιής και δεν αιμορραγεί κατά τον καθαρισμό με νήμα.

Οι περισσότεροι ασθενείς θα σταματήσουν να καθαρίζουν μια περιοχή που αιμορραγεί όταν χρησιμοποιούν νήμα, ενώ θα πρέπει να είναι το αντίθετο! Εάν τα ούλα σας αιμορραγούν κατά το νήμα, θα πρέπει να βουρτσίζετε και να πλένετε την περιοχή πιο συχνά. Εάν έχετε χρησιμοποιήσει νήμα για 7-10 ημέρες και τα ούλα σας ακόμα αιμορραγούν κατά τον καθαρισμό, θα πρέπει να δείτε έναν οδοντίατρο. Αφήστε τον οδοντίατρό σας να αξιολογήσει την τεχνική του οδοντικού νήματος που χρησιμοποιείτεε και αν υπάρχει ανάγκη για θεραπεία των ούλων. Είμαστε ειδικοί στην ασθένεια των ούλων!

Και θυμηθείτε, η καθημερινή χρήση νήματος είναι μια συνήθεια που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές, όμορφο χαμόγελο για τη ζωή!

Share this post


Απόκρυψη