Μελέτη των ΗΠΑ: Η κακή στοματική υγεία συνδέεται με τον κακό έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Μελέτη των ΗΠΑ: Η κακή στοματική υγεία συνδέεται με τον κακό έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Οι ασθενείς με περιοδοντική νόσο μπορεί να απαιτούν στενότερη παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης, ενώ οι παραπομπές σε οδοντιάτρους μπορεί να ωφελήσουν όσους έχουν διαγνωστεί με υπέρταση.
Οι παθήσεις των ούλων φαίνεται να επιδεινώνουν τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με υπέρταση.
Η υπέρταση είναι ένας “σιωπηλός δολοφόνος” που πλήττει ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως. Οδηγεί σε εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές και αποτελεί μια πολύ σημαντική αιτία πρόωρου θανάτου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η υπέρταση σκοτώνει 9 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο και ο αριθμός αυτός αυξάνεται.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hypertension Journal της American Heart Association δείχνει ότι τα άτομα με υγιή ούλα έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και ανταποκρίθηκαν καλύτερα στα αντιυπερτασικά σε σύγκριση με εκείνα με περιοδοντική νόσο.

Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι τα άτομα με περιοδοντική νόσο ήταν 20% λιγότερο πιθανό να επιτύχουν υγιή αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με εκείνα με καλή στοματική υγεία.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης βασίστηκαν σε μια ανασκόπηση των ιατρικών και οδοντιατρικών εξετάσεων για πάνω από 3.600 άτομα στις ΗΠΑ με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ο κύριος ερευνητής Davide Pietropaoli, D.D.S., Ph.D, δήλωσε: “Οι γιατροί θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην υγεία του στόματος των ασθενών, ιδιαίτερα σε εκείνους που λαμβάνουν θεραπεία για υπέρταση, και να παροτρύνουν όσους έχουν σημεία περιοδοντικής νόσου να αναζητήσουν οδοντιατρική περίθαλψη. Ομοίως, οι επαγγελματίες της οδοντιατρικής πρέπει να γνωρίζουν ότι η στοματική υγεία είναι απαραίτητη για τη συνολική φυσιολογική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της καρδιαγγειακής κατάστασης ».

“Οι ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση και οι κλινικοί γιατροί που τους ενδιαφέρονται πρέπει να γνωρίζουν ότι η καλή υγεία του στόματος μπορεί να είναι εξίσου σημαντική για τον έλεγχο της κατάστασης, όπως πολλές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής που είναι γνωστές για να βοηθήσουν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, -διατροφή δίαιτα, τακτική άσκηση και έλεγχο βάρους. “

Share this post


Απόκρυψη